luni, 26 ianuarie 2009

Vacante in Spania - Mallorca – Insula Contrastelor

La nord – vest de Ibiza se află Mallorca, cea mai mare insulă dintre Insulele Baleare, destinaţie turistică de TOP, atrăgând peste 6 milioane de turişti anual. Insula are aproximativ 100 km de la est la vest, si 75 km de la Nord la Sud. Mallorca este insula cu cel mai mare contrast, de exemplu în sud-vest se află oraşele turistice foarte aglomerate, iar în partea de Nord frumuseţile naturii încă neatinse cu munţi înalţi si tărm stâncos.

Capitala insulei este Palma de Mallorca, cu o reputaţie in creştere, una dintre capitalele mediteraneene exclusiviste. Claudia Schiffer, Michael Douglas, Regele Juan Carlos al Spaniei sunt doar câteva dintre celebrităti ce au vile sau deţin alte imobiliare pe insula Mallorca. Majoritatea turiştilor se îndreaptă spre sudul insulei, dar dacă acordaţi timp pentru a explora partea nordică a insulei veţi simţi viata rurală originală a insulei, neatins încă de turism, iar munţii care la întâlnirea cu marea va oferă plaje de nemaivăzut.

Mallorca îşi păstrează echilibrul între tradiţie, medieval şi modern. Pe lângă castelul Belver şi catedrala, principala atracţie rămâne marea, cu nesfârşitele ei plaje, ori cu cele mai ascunse golfuleţe. Mallorca o străbaţi cu maşina în diagonală, în mai puţin de două ore, aşa că, într-un sejur de o săptămână poţi să vizitezi aproape tot ce e de vizitat, dar să ai timp din belşug şi de bronzul mediteranean.

De-a lungul costei de sud a Insulei statiunile se intrepatrund si nu poti spune cu exactitate unde incepe una si se termina alta. Zona este foarte populara printre tinerii din tarile de vest ale Europei.

Cele mai populate statiuni sunt pe partea dreapta a golfului Palmei (Can Pastilla, Playa de Palma si Arenal) si in partea sud-vestica a insulei: Santa Ponca, Palma Nova si Magaluf.

1. C'an Pasilla - este prima statiune, la est, de Palma de Malorca. Este o statiune de vacanta preferata de englezi. Transferul de la aeroport in statiune este cel mai rapid, 15-20 minute. Statiunea s-a dezvoltat in ultimii 40 de ani, devenind dintr-un sat de pescari o statiune moderna.

2. Playa de Palma - centrul statiunii este la 10 km este de capitala insulei, Palma, si 2 km de aeroport. Este situata intre C'an Pastilla, in vest si statiunea Arenal in est, de-a lungul Golfului Palma. Autobusul nr 15 face legatura intre capitala si statiunile de pe coasta de sud. Vara este o adevarata invazie de tineri germani intre 18 si 30 ani in Playa de Palma si Arenal.

3. Santa Posa - este situata intre Palma Nova si Magaluf este foarte populara printre irlandezi si scotieni. In consecinta, foarte multe baruri si pub-uri au devenit locaruri tematice. Golful este foarte sigur pentru innot, fara curenti periculosi. Plaja are multe oferte pentru sporturi pe apa si este un punct de plecare in diverse croaziere de 1 zi sau pentru transferuri dintr-o statiune in alta. In timpul croazierelor multe vase opresc pentru snorkeling sau innot in largul marii. Statiunea nu face parte din “liga" statiunilor foarte zgomotoae in timpul noptii dar are multe cluburi, baruri si restaurante pentru distractii pana dimineata.

4. Palma Nova - statiune linistita, situata langa Magaluf, la 15 km de Palma. Este o statiune potrivita pentru familii cu copii. Satiunea ofera o diversitate de oportunitati de activitati pe apa. Turistii care au optat pentru cazare cu mic dejun pot gasi oferte de manacare la Mc Donalds, Burger King, KFC, Pizza Hut cat si in localuri cu mancare traditionala. Precizam pe plaja este interzis consumul de bauturi alcoolice si orice fel recipient din sticla.

5. Magaluf - Impreuna cu statiunea Palma Nova face parte din zona cea mai dezvoltata turistic in sud vestul insulei Mallorca. Magaluf este o statiune traditional, fiind frecventata mai ales de englezi.

Plaja pe Insula Mallorca

1. El Arenal/Playa de Palma, este marginita de o faleza (cu culoar special pentru biciclete), de magazine, resotaurante si discoteci. Plaja, din nisip alb fin, are o lungime totala de 4600m si o latime de 50m, apa marii ste cristalina, iar valurile nu sunt foarte puternice.

2. Can Pastilla este situata langa plaja El Arenal, in apropierea Clubului Maritim din Sant Antoni de la Platja, are o lungime de 270m si o latime de 65m; nisipul (alb si fin) la fel ca si apa (cu valuri linistite) sunt de mare calitate.

3. Peguera Torá este destul de ingusta (180m – lungime, 65m – latime), iar vegetatia de pini maritimi ajunge pana la plaja din nisip alb si fin. Faleza este adaptata pentru persoane cu nevoi speciale. Desi valurile nu sunt foarte puternice, se poate practica cu succes windsurf-ul.

4. Peguera Plamira este cea mai mare dintre plajele din Peguera. Are 570m lungime si 40m latime, este formata din nisip alb si fin. Centrul urban si faleza ofera o multitudine de servicii: restaurante, baruri, magazine, inchiriere de sezlonguri si umbrele. Se poate practica pescuitul.

5. Peguera Romana dispune de toate serviciile specifice unei plaje: sezlonguri, inchiriere de hidrobiciclete. Plaja din nisip alb si fin, cu o lungime de 85m si cu o latime de 60m, se bucura de o frumoasa vegetatie de pini maritimi care ajung pana aproape de mare.

6. Canyamel este cea mai mare plaja din zona cu acelasi nume si este situata intr-un golf marginit de doua capuri, la poalele unei zone rezidentiale. Dispune de serviciu de excursii organizate cu barca/vaporul. Plaja, din nisip alb si fin, cu valuri moderate, are lungimea de 290m si latimea de 80m.

7. Platja de Muro, situata intre Casetes de Capellans si Playa des Drag, este o plaja din nisip alb si fin (4200m – lungime, 70m – latime), cu ape nu foarte adanci si adaptata persoanelor cu nevoi speciale cu ajutorul unei rampe din lemn, care ajunge pana la malul marii.

8. Cala Figuera, situata in zona Cabo Formentor, formata din nisip alb si fin (50m – lungime, 40m – latime), cu valuri moderate, ofera o panorama extraordinara.

Informatii utile: În afară de limba locului, în Palma de Mallorca se vorbeşte uzual engleza şi germana. Dacă cunoaşteţi câte ceva din aceste limbi, nu veţi avea probleme nici la hotel şi nici în unităţile de alimentaţie publică. Pe insulă, apa potabilă poate fi numită o problemă pentru că ea nu există. Aşa că nu este bine să consumaţi din reţeaua publică. Apa potabilă este adusă pe vapor cel mai adesea din Barcelona. Consumaţi numai apă minerală îmbuteliată. Transportul public pe insulă se face numai cu autobuzul, capitata insule fiind foarte bine conectata cu toate orasele si statiunile importante. Insa, dacă aveţi de parcurs o distanţă mai mare, puteti închiriaţi o maşină din staţiune, drumurile fiind impecapible si bine marcate. Puteţi apela şi la taxiuri, care au insa preţuri mai piperate, o cursă de aproximativ 10 kilometri ajungând la circa 30 de euro.

De vizitat: - Palma – capitala insulei. De vizitat: caterala La Seu, impunatoarea catedrala gotica construita de Jaime I, primul cuceritor al isulei, centrul vechi al orasului; El Pueblo Espagnol, un muzeu in aer liber cu case tipic spaniol, dar de la tipic maur la tipic maiorchin; La Granja sau Les Calderes, doua case transformate in muzeu, putinele locuri in care se mai surprinde culoarea locala a insulei; Palau de l`Almudaina, palat aflat în faţa catedralei. O superbă construcţie în stil gotic.

- Valdemossa – mic satuc maiorchin, situat la aprox. 25 km de Palma, are in centru o manastire celebra. Aici au trait intr-o iarna Chopin si George Sand – cea din urma a scris o carte, “O iarna in Malorca”, care a facut celebra insula. Manastirea mai are insa o chilie, cartuha, amenajata pentru a putea vedea cum traiau calugarii in vremurile in care ordinul mai era activ. Chilii micute, cu terase dragute, transformate in gradini, o surpriza – un concert la pian de Chopin tinut in fosta sala de mese a manastirii - si casute cochete, in fata carora localnicii scot ce au mai de pret – ghivece de flori si obiecte de portelan, aceasta este Valdemossa.

- Porto Pollenca – oras cochet, cu port de iahturi, oprire indicata in drum spre Cap De Formentor, punctul nordic al insulei, de unde in zilele senine se vede Menorca in departare (drumul pe serpentine pana acolo insa este spectaculos); Alcudia, unde se poate vizita orasul initial, inchis intre ziduri.

- Magazinul de perle de cultură al fabricii din Manacor. Acolo poţi asista şi la procesul de obţinere al perlelor dacă doreşti. - Aproape de oraşul Portocristo găseşti Cuevas del Drach, peşterile dragonului. Sunt, fără îndoială, unele din obiectivele turistice care merită vizitate necondiţionat. Şirul de peşteri conectate prin tuneluri se întinde pe o lungime de 1.200 de metri. Peştera principală coboară până la 30 de metri adâncime.

- Jardins d`Alfabia. - grădinile unui domeniu în stil maur, al cărui stil s-a păstrat încă de pe la 1300. Portocalii şi palmierii organizaţi pe terase, bazinele cu peşti şi apa fântânilor arteziene plac ochiului, dar şi aparatelor de fotografiat. În centrul grădinilor, se află un pavilion unde se servesc sucuri de fructe din producţia fermei domeniului. - Muzeul pictorului şi sculptorului Joan Miro, Fundacio Pilar i Joan Miro.

- La Rambla & Avenida de Jaime III din apropierea pietii Plaza Mayor sunt cele mai importante strazi comerciale cu frumoase cladiri in stil Baroque - Intre Catedrala si Plaza de Cort sunt cateva dintre cele mai mari palate : Colom, Villalonga, Oleo, Truyols, Oleza, Palatul Arhiepiscopal, biserica ch Iglesia de San Francisco si Baile Arabe

- Castillo de Bellver, cetate-muzeu in stil gotic construita pe dealul din apropierea centrului istoric al orasului - Cluburi de noapte, discoteci, baruri, pub-uri, restaurante : Zona Casco Antiguo si Paseo Mallorca in centrul istoric ofera numeroase pub-uri si localuri moderne, zona Paseo Maritimo ofera discoteci, localuri elegante si sofisticate cu muzica live Jazz, Swing si Blues, zona Darsena Can Barbara si Zona de la Playa ( plajele ) sunt preferate de tinerii care vor sa danseze, zona Plaza Gomila ofera localuri in stil traditional specific insulei .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu