marți, 27 ianuarie 2009

Vacante in Antalya, Turcia


Tara a contrastelor, Turcia pastreaza cu sfintenie tezaurul trecutului, indepartandu-si mandra privirea catre viitorul modern. Scaldata de soare de la inceputul lunii aprilie pana la sfarsitul lui octombrie, Turcia are o clima ideala pentru plaja si odihna si pentru practicarea unei largi varietati de sporturi nautice. Cu aproximativ 10 milioane de turisti ce ajung aici in sezonul estival an de an, in cautarea marilor calde, a peisajului magnific, a ecourilor de istorie antica, a mancarilor gustoase, a unui popor primitor si a serviciilor turistice de inalta calitate, Turcia este si va ramane paradisul vacantelor.

Antalya (Turcia) este o regiune care se bucura de zile senine 300 de zile pe an, un paradis
pentru baile de soare, inot si activitatii sportive ca: surfing, ski pe apa, navigat, alpinism si multe altele. Daca vii in Antalya in martie sau in aprilie poti sa schiezi dimineata, iar dupa-amiaza sa inoti in apele calde ale mari. In continuarea asteptarilor tale vei descoperi locuri istorice importante asezate in peisaje de padurii de pini, maslini, citrice, avocado si plantatii de bananieri. Aceasta regiune a inceput sa se dezvolte din anii 1980 – de aceea inca mai gasim locuri linistite cu plaje fine si peisaje inca neatinse de mana omului si civilizatie.

Informatii - clima:

Riviera Turceasca- este capitala turismului in Turcia. Este dotata cu hoteluri de lux cat si cu locuri de cazare pe care si le poate permite orice turist, fiindca exista categorii de cazare accesibile pentru orice fel de buget. Ospitalitatea oamenilor din Antalya iti face vacanta confortabila si distractiva.

Regiuni turistice in Antalya

ANTALYA - KEMER
Staţiunea este situată la 42 km sud-vest de Antalya, la poalele M-tilor Taurus. Multitudinea magazinelor,a restaurantelor, portul pentru yachturi, litoralul, promenada statiunii sunt puncte de atractie turistica. Transferul de la aeroport se face cu autocarul si dureaza cca 70 minute. In jurul orasului pe litoral se găsesc câteva microstatiuni cum ar fi Kiris la 5 km, Tekirova la 17 km, unde se poate ajunge cu autobus sau taxi. Staţiunea Kemer este recomandata in mod expres celor care nu doresc petrecerea vacanţei doar in hotel ci agreeaza viata de noapte din oraşele mediteraneene, cu gastronomie specifică, barurile care sunt deschise toată noaptea si care dau un specific propriu vietii cotidiene. Kemer este punctul de plecare ideal spre regiunile istorice cum ar fi Pamukkale unul dintre cele 100 de miracole ale lumii, Demre casa lui ,,Mos Nicolae”, Myra cu cimitirul milenar in stânci si Kekova orasul scufundat.
Durata transferului de la aeroport: 1-1.30 ora.

ANTALYA – LARA
Este centrul Rivierei Turceşti cu oraşul Antalya situat la poalele M-ţilor Taurus, ale căror vârfuri sunt permanent acoperite de zăpadă şi pe de altă parte pe malul Mării Mediterane. Aşezare pitorească, cu viaţă mondenă foarte intensă, cu bazare pline de covoare specifice, bijuterii de aur şi ţesături. La 10 km est de oraş au apărut o mulţime de staţiuni noi. Hotelurile de 5*, recent construite satisfac cele mai rafinate gusturi. Staţiunea este recomandată turiştilor cu pretenţii şi care iubesc viaţa mondenă.
Plaja de la Lara, datorită salubrităţii şi îngrijirii deosebite in anul 2005 a fost premiată cu distincţia internaţională „Steagul Albastru”. Antalya prin poziţia sa geografică este ideală pentru yachting, excursii cu vaporul, rafting, Aquapark si diferite excursii.
Durata transferului de la aeroport: 30 minute.

ANTALYA - BELEK
Este una dintre staţiunile cele mai iubite de pe Riviera Turcească, Situată la 40 km est de Antalya, este in apropiere de ruinele teatrului antic Aspendos. Hotelurile de 4*–5* sunt situate între plaja cu nisip şi pădurea de pin mediteraneană. Belek este paradisul amatorilor de golf, având terenuri de golf la nivel inter naţional. La distanţă de 5 km de staţiune este oraşul Kadriye cu o mulţime de magazine de suveniruri. Recomandăm această staţiune celor care iubesc natura datorita peisajului, nivelul ridicat de servicii şi varietatea programelor oferite de oraş. Pentru cei care agreează excursiile, din Belek se organizează excursii in Side, Perge sau Kappadokia.
Durata transferului de la aeroport: 1-1.30 ora.

Utile:
• DIFERENŢA FUS ORAR: aceeaşi oră cu România.
• DOCUMENTE NECESARE CALATORIILOR: paşaportul sa fie valabil minim 6 luni de la data plecării sau cartea de identitate; pentru intrare in Turcia este nevoie de viza se obţine in aeroport la sosire si costă 10 euro (va fi achitata de toate persoanele- indiferent de varsta).
• LIMBA OFICIALĂ: turcă.
• MONEDA NAŢIONALA: lira turcescă (TRL) 1 USD ~ 1,3 TRL. Multe restaurante si magazine din statiunile turistice accepta plata in euro sau dolari – insa este recomandat sa aveti asupra dvs si Lire Turcesti
• ORARUL DE FUNCŢIONARE AL BĂNCILOR: Luni – Vineri intre orele 9 – 14. / MAGAZINE: 9:30-19:00 ( programul difera functie de statiune- unele inchid la miezul noptii). Vara acestea se inchid la dupa amiaza.
• CĂRTI DE CREDIT: cele recunoscute internaţional.
In bazar insa numai cu bani cash.

SĂNATATE: nu este nevoie de vaccin. Nu se recomandă folosirea apei de la robinet pentru
băut.
• REŢEAUA ELECTRICĂ FOLOSITĂ: 220 V.

PREPARATE CULINARE SI BAUTURI
Mancarea turceasca combina traditiile culinare din trecutul popoarelor nomade din Asia Centrala cu influentele Orientului Mijlociu si bucataria mediteraneeana. Daca musafirii nu inteleg denumirile felurilor de mancare se pot duce la bucatarie sa isi aleaga direct ceea
ce vor sa manance, direct din tigaie sau oala. In Turcia alcoolul nu are prohibitie, insa pe
durata Ramadanului este politicos a se evitata consumul baututilor alcoolice in locurile
publice.
BUCATE TRADITIONALE
• Meze - aperitive aduse pe tava sau alese din frigidere
• Shish kebab, doner kebab - kebab cu carne de miel
• Dolma - frunze de vita de vie sau legume umplute cu fructe de pin si coacaze
• Rahat - facut din curmale, miere, trandafiri si iasomie, amestecate cu guma arabica; are rolul de a face respiratia mai placuta dupa cafea
BAUTURI TRADITIONALE
• Rachiu - cunoscut si ca “lapte de leu”, care devine opac atunci cand este adaugata apa; rachiul merge cu diverse tipuri de mezeluri
• Ayran - o bautura racoritoare din iaurt
• Ceai, cafea neagra, tare, bere turceasca, vin rosu si alb.
Varsta legala la care se pot consuma baututi alcoolice este 18 ani. Bacsisul este deja inclus
in facurile de la hotel si restaurant, dar se obisnuieste sa se lase un mic bacsis (aproximativ
10-12%) pentru barbieri, stilisti si chelneri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu