sâmbătă, 1 august 2009

Despre Insula Rodos

Pozitionata in sud-estul Marii Egee in gruparea de insule Dodecaneze, la doar 11 mile marine de Asia Mica, Insula Rhodos ocupa o suprafata de 1398 kmp, avand 79,7 km lungime si 38 km latime.
Cel mai inalt varf este pe muntele Atavyros, la o altitudine de 1215 m. In rest, insula este un spatiu fertil, care abunda intr-o mare varietate de vegetatie iubitoare de soare, de la vita de vie la \"petalude\" care, datorita rasinii lor
parfumate, aduna colonii intregi de fluturi multicolori.
Insula Rhodos a fost descoperita, inaintea tuturor, de catre Helios, zeul soarelui si, impreuna cu Apollo, zeul lu
minii, acestia au facut in asa fel incat Rhodos sa fie cea mai insorita insula de pe intreg pamantul.
Trei cetati-stat: Ialyssos, Kamiros si Lindos au fost populate inca din Neolitic (4000 i.H.). Dorienii s-au stabilit aici incepand cu 2000 i.H iar dupa ruperea legaturilor cu Atena, cele trei polisuri importante ale insulei s-au unificat stabilindu-si capitala: Rhodos. Au urmat trei secole cunoscute drept Epoca de Aur a Rhodos-ului, timp in care insula a reprezentat forta predominanta din zona Marii Egee.
Bine aparat de flota sa si pozitionat strategic, orasul Rhodos a prosperat ca centru comercial, in ciuda mezaliantelor cu Atena, Sparta, Persia si chiar cu Alexandru cel
Mare.
Dupa un asediu care a durat un an si din care rodienii au iesit invingatori impotriva luptatorilor lui Demetrios Polyorketes, ramasitele armamentului de bronz au
fost topite si din ele, sculptorul Chares din Lindos a construit una din cele Sapte Minuni ale Lumii Antice: Colosul din Rhodos. Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, arabii, genovezii, Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan al Ierusalem-ului, Imperiul Otoman si italienii, toti s-au peregrinat si au lasat amprenta trecerii lor deloc efemere asupra insulei.
Martu
rie stau odeon-uri, basilici, fortarete si minarete, iar ca o recunoastere internationala a valorilor arhitectonice, in 1988 vechiul oras Rhodos a intrat in Patrimoniul Universal UNESCO. Orasul Rhodos are un farmec aparte pentru vizitatorii sai.
Dovezi ale celor
2400 de ani de istorie framantata a orasului sunt prezente la fiecare pas. Romani, bizantini, cavaleri cruciati, otomani si venetieni - toti au lasat in urma monumente de o frumusete unica: cele trei mori de vant de langa Fortul Sf. Nicolae, Piata Noua, cladirile Administratiei Publice, intrarea in portul Mandraki unde se banuieste ca se ridica odinioara Colosul - una dintre cele sapte minuni ale lumii antice - iar astazi se gasesc cele doua statui infatisand caprioarele - simbol al orasului, Acvariul si, nu in ultimul rand, Orasul Medieval - unic prin modul in care se pastreaza pana in zilele noastre.
Putin m
ai departe, pe Dealul Sf. Stefan puteti admira o priveliste impresionanta asupra orasului si a tarmului si puteti vizita ruinele Templului lui Appollo, precum si impresionantul stadion antic si Odeonul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu